Banyada pel mar, Alacant és un referent de ciutat cosmopolita: oberta, receptora de gents i acollidora. És el reflex de l'empremta que el Mar Mediterrani ha deixat en els municipis costaners, creant les bases del gresol de civilitzacions i cultures que és hui Alacant.
El sol que brilla a Alacant i que il·lumina pràcticament durant tot l'any les seues cinc platges (El Saladar-Urbanova, El Postiguet, La Albufereta, L'Almadrava i Platja Sant Joan) al llarg de 15 quilòmetres de litoral, potencia les virtuts i les diferències de cadascuna d'elles. Per això, Urbanova té les seues dunes. El Postiguet té amb el Castell de Santa Bàrbara com sentinella. En La Albufereta, als voltants de la qual es troba el jaciment romà de Lucentum, es respira l'origen de la civilització. L'Almadrava és roca i aigua cristal·lina, mentre que la Platja de Sant Joan és la imatge de l'amplitud.
La pau i la calma que transmeten aquestes platges són necessàries per a conèixer el patrimoni arquitectònic que s'amaga en la mateixa ciutat i per al qual cal tenir bon ull, si no el volem deixar passar. Diverses rutes ho permeten. La Ruta del Nucli Antic recorre l'Ajuntament, el Convent de les Monges de la Sang, la Concatedral de San Nicolás, el carrer Llauradors, el Barri de Santa Creu, l'Ermita de Santa Creu i la de Sant Roc, acabant amb les visites al Museu Aigües d'Alacant, a la Basílica de Santa María, al Museu d'Art Contemporani (MACA) o al Museu de Belles Arts (MUBAG). D'altra banda, la Ruta de les Velles Muralles, que comença en l'Esplanada, recorre la Rambla, la Plaça Gabriel Miró, el Teatre Principal, el Mercat Central, la Plaça dels Estels, la Diputació d'Alacant i finalitza en el Museu de les Fogueres.
Aquestes dues rutes són només dos exemples de les que podem fer a Alacant i amb les quals podem descobrir sempre alguna cosa nova: una placa, una frase, una signatura, un detall... Perquè Alacant és una ciutat viva, que canvia i que creix, com ho mostren les seues nits d'oci, quan el Nucli Antic i les zones nàutiques, com ara el Moll de Llevant, o l'espai de la Volvo Ocean Race, són pols que atrauen gent amb ganes de divertir-se.
L'arquitectura hídrica de assuts i molins construïts, que encara és possible visitar (l'Assut de Fontetes i l'embassament del Pantanet, a Mutxamel; l'Assut de Sant Joan i l'Assut de El Campello) permetia canalitzar el cabal d'aquest riu a les diferents finques de l'Horta d'Alacant fins que la seua aigua desembocava en la costa de El Campello, un municipi conegut pel seu bell passeig marítim i pel seu jaciment visitable de la Illeta de Els Banyets.
És ací on trobem dos bons exemples de les torres guaita que Felipe II va manar construir al segle XVI per a protegir la població dels barbarescos. La coneguda com la Illeta, impecable, domina la mateixa Illeta dels Banyets. Més al nord, en la Lloma de Reixes i aguantant com pot el pas dels segles, la Torre del Barranc de'Aigües.
La visita a Tabarca és una excursió obligada per a tots els turistes que acudeixen a la Costa Blanca ja que aquest arxipèlag, compost pels illots La Cantera, La Galera i La Nao a més de Tabarca, és una Reserva Marina i compta amb un nucli urbà que és Conjunt Històric-Artístic i Bé d'Interès Cultural. Per si això fora poc, és l'única illa que segueix habitada de la Comunitat Valenciana.
Amb aquesta oferta natural, la illa pot satisfer tots els tipus de turistes. Els visitants es poden perdre per les innombrables cales que voregen la costa d'aquest arxipèlag de 1.800 metres de longitud i 400 d'altura, al mateix temps que es meravellen fent immersió lleugera i observant l'excel·lent qualitat i biodiversitat de la seua fauna i flora.
Després de l'activitat, és possible trobar algun espai per a la tranquil·litat i gaudir de l'oferta gastronòmica dels restaurants entre els quals destaquen els productes del mar, com ara el calamar de potera, i on es pot realitzar el ritual de degustar un tradicional calder amb tots els seus al·licients.
Encara que l'excursió sol ser d'un dia, la tendència està canviant ja que l'oferta hotelera, d'hostals i de cases que es lloguen ha augmentat tant en nombre com en qualitat. Veure la posta de sol des de la illa de Tabarca és un dels privilegis reservat als visitants que hi passen, almenys, una nit.
L'oferta turística de la comarca de l'Alacantí inclou també l'olor a artesania, fang i argila que ens arriba d'Agost, vila dedicada des del segle XVIII al noble ofici de la ceràmica. Xixona, amb el seu Museu del Torró que ens permet conèixer els secrets d'aquest dolç d'origen àrab, síntesi magistral de mel, ametles, sucre i ou, amaga entre els seus camps d'ametlers més d'un paratge insospitat. Com el Pou del Surdo, dalt de la Carrasqueta, o El Salt, on la cascada de 20 metres del riu Torremanzanas esquinça l'àrid paisatge com si d'un oasi es tractara.
Aquesta llera, afluent del Monnegre, connecta amb el poble La Torre de les Maçanes, que pren el seu nom de la Casa Alta, una torre almohade restaurada. Jaciments arqueològics, pous de neu, com ara el Pou del Rentonar a 1.160 metres d'altura, un antic sanatori de tuberculosi i multitud de masies fan d'aquest municipi un magnífic refugi rural.
No podem oblidar Aigües, amb la seua magnífica pinada i el seu nucli històric ple de sabor a poble. O Busot, al peu de la mola calcària del Cabeçó d'Or (1.210 m.), que amaga en les entranyes de la terra una joia geològica, les Coves de Canelobre, la volta interior de les quals, amb 100 metres altura, converteixen aquesta meravella de la natura en una autèntica catedral subterrània.
Finalment, Sant Vicent del Raspeig, un municipi que ha crescut singularment en els últims anys, conserva un centre històric amb encant, disposa d'excel·lents equipaments culturals i gaudeix d'una intensa vida universitària gràcies a la proximitat d'un dels campus més moderns d'Espanya. La Universitat d'Alacant duu la signatura d'arquitectes tan excel·lents com Álvaro Siza, Javier García-Solera, Dolores Alonso, Alfredo Payá o Antonio Fernández Alba i constitueix un exemple de paisatgisme urbà de visita obligada per als amants del land Art i del landscape.