14

Elda/Petrer - El Pinós

 

Aquesta etapa transcorre per la comarca del Vinalo Mitjà. El nostre recorregut travessarà camins rurals que no deixaran de sorprendre'ns per l'encant, la bellesa i la tranquil·litat que ofereixen.

Eixirem d'Elda per la bonica Ermita de la Verge dels Dolors, on deixarem l'asfalt per endinsarnos en un camí de terra. En tornar la vista enrere veurem la Serra del Sit.

Continuem per camins de terra amb alguns bancals d'ametlers. Després de travessar el pas inferior del tren d'alta velocitat s'obri al nostre davant una gran plana, amb antigues terrasses de conreu.

Seguim per una zona àrida entre barrancs fins a arribar, de nou, a un camí asfaltat. A continuació, prenem el camí de la Safra per ascendir fins al Collado de Victoriano, on el paisatge canvia de forma radical, ja que trobarem una ampla vall rodejada de suaus vessants, amb explotacions agrícoles ben cuidades.

Creuem la CV-834 per seguir entre vinyes fins a Cases del Senyor, una pedania del municipi de Monòver a la qual entrarem passant per baix d'un aqüeducte d'origen medieval.

Eixim de l'aldea pujant suaument per una preciosa zona de pins, que discorre per la falda de la Serra del Coto fins a arribar a les Enzebres, i passarem pel costat d'uns oms centenaris que cridaran la nostra atenció. La tranquil·litat d'aquestes terres va ser escollida l'any 1916 perquè s'hi establira el Convent de les Germanes Carmelites d'Orihuela.

Eixim per una pista asfaltada, de nou entre vinyes, que voreja el Cabeçó de la Sal i que arriba al Pinós, municipi inclòs en la Ruta del Vi d'Alacant, on podrem gaudir de la seua gastronomia i els seus bons vins.

Pinoso

Als confins de la província d'Alacant, limitant amb la Regió de Múrcia, es troba enclavada la població del Pinós, un poble tranquil, acollidor i hospitalari.

Durant l'estada el Pinós podrem admirar, entre d'altres monuments,  l'Església Parroquial o la Torre del Rellotge, inaugurada el 1900.

El Pinós posseeix  una  important riquesa biològica basada en la gran heterogeneïtat d'hàbitats influenciada per la seua orografia, edafologia i  el  seu clima mediterrani amb influència continental.

A més, el Pinós destaca per una riquesa mineralògica i geològica excepcional; en destaca Cabeçó de la Sal, una muntanya que constitueix un dels exemples de diapirisme halocinètic més important d'Europa.

L'àmplia gamma gastronòmica comprén plats senzills com la gatxamiga, l'arròs  amb conill caragols, els gaspatxos o les farcidures. També cal destacar tant els embotits com les pastes casolanes artesanals.

El mes de febrer se celebra la Setmana Gastronòmica en aquesta localitat.

El Pinós posseeix  una  important riquesa biològica basada en la gran heterogeneïtat d’hàbitats.

Hi ha diversos itineraris naturals que discorren pel terme municipal del Pinós.

Els senders PR-CV 3 i PR-CV 166 recorren la Serra del Coto

Altres opcions són la Senda dels Gal·lers, que rep el nom del roure valencià característic d'aquest enclavament, i el sender que discorre pel curiós Cabeçó de la Sal

Tots es poden fer a peu o amb bicicleta de muntanya.