Aquesta etapa de gran interés geològic s'ubica a la comarca del Vinalopó Mitjà. Destaca el pas pel Cabeçó de la Sal, una peculiar muntanya de colors rogencs i de forma arredonida, d'algeps i sal, que durant segles ha estat objecte d'explotació salinera.
Iniciem l'etapa al municipi del Pinós. Des d'allí eixim pel camí de Fàtima, en direcció al Cabeçó de la Sal.
Una vegada ens endinsem al Cabeçó comencem l'ascens fins a arribar al punt més alt (862 m), on es troba la microreserva de flora, el Cabeçó A. Aquesta microreserva s'ubica sobre sòls inundables amb acumulació de sal, per la qual cosa hi habiten moltes espècies gipsícoles, així conegudes per ser amants del algeps, com ara el Teucrium libanitis o el Limonium thiniense.
Al llarg de la pujada contemplarem un paisatge àrid fins que assolim el cim, on els pins seran els únics arbres que hi trobarem.
Iniciem el descens gaudint de les vistes de les serres del Reclot i l'Algaiat, la Serra de les Salines i la Serra de la Pila.
Passem pel costat de les instal·lacions del salmueroducte fins que arribem a una senda a la vora del Barranc de les Tres Fonts, per la qual eixirem del puig per començar el següent tram en direcció a l'Alguña.
Aquest tram discorre entre camps d'ametlers, oliveres i vinyes. Voregem les elevacions del Coto del Pinós per dirigirnos a la pedrera d'extracció de marbre, motor de l'economia local.
Amb la pedrera com a teló de fons, que contrasta amb les muntanyes contigües verdes, arribarem al municipi de l'Algueña.